sterke AI


sterke AI 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

sterke artificial intelligence; technologie waardoor een systeem meerdere computertaken kan uitvoeren, en zelf ongeveer zoals een mens kan redeneren en problemen oplossen; sterke kunstmatige intelligentie

Semagram (extra betekenisinformatie)


(Een) sterke AI…

is artificial intelligence; is een technologie; is een wetenschapstoepassing

  • [Doel of bestemming] dient om meerdere taken optimaal uit te laten voeren door een systeem dat daarbij zelfstandig redeneert en beslissingen neemt
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft misschien zelfbewustzijn
  • [Werking of functionering] is gebaseerd op zelflerende algoritmes, die verworven data gebruiken om steeds betere resultaten te leveren
  • [Onderscheid of tegenstelling] is in tegenstelling tot zwakke AI gebaseerd op slimme of zelflerende algoritmes, in plaats van vooraf door een mens vastgelegde instructies

Algemene voorbeelden


Om een realistisch beeld te krijgen van de mogelijkheden en beperkingen van artificiële intelligentie, is het van belang om onderscheid te maken tussen sterke en zwakke AI. Sterke AI wordt gezien als de heilige graal binnen het vakgebied. Ze refereert naar intelligente machines die ons kunnen evenaren of zelfs voorbijstreven op willekeurige taken die intelligentie vereisen. Onderzoek naar intelligente machines die zich optimaal gedragen in complexe en onzekere (gesimuleerde) omgevingen kunnen we onder deze noemer scharen.

https://customerfirst.nl/nieuws/2019/01/robotfirst-19-sterke-versus-zwakke-ai/index.xml,

Via pc, notebooks, tablets en smartphones voeren we informatie in en krijgen andere informatie, maar het apparaat zelf reageert niet op zijn omgeving en heeft daar ook geen benul van: het ontbreekt hem aan pragmatiek en semantiek. Het onderzoek naar kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) richtte zich aanvankelijk vooral op het maken van dit type automaten. Het idee was dat je daar alle vormen van intelligentie mee zou kunnen simuleren (zwakke AI) of zelfs scheppen (sterke AI), en dat zulke slimme computers de mens binnen enkele generaties op alle gebied zouden overtreffen. Dat is niet uitgekomen.

Trouw,

Een intelligentie die zich kan meten aan een mens moet goed zijn in een enorme diversiteit aan taken, en in staat zijn te leren uit zijn fouten. Zo'n allesomvattende intelligentie, die mogelijk voorzien is van een vorm van zelfbewustzijn, noemen we een 'sterke' artificiële intelligentie. Een beetje contra-intuïtief kan een sterke AI ook dommer zijn dan een gemiddelde mens. De sterkte komt uit het feit dat de intelligentie allesomvattend is, en kan reageren op willekeurige impulsen.

https://business.techpulse.be/achtergrond/172957/wat-artificiele-intelligentie-echt/,

Zwakke AI is gericht op de technologie die in staat is om vooraf geplande bewegingen uit te voeren op basis van enkele regels en deze toe te passen om een ​​bepaald doel te bereiken, maar Sterke AI is gebaseerd op het bedenken van een technologie die kan denken en functioneren zeer vergelijkbaar met mensen.

https://nl.differencevs.com/6861951-difference-between-strong-ai-and-weak-ai

Sterke AI wil toewerken naar een computer of software die in staat is te redeneren en zelfstandig een wijde variëteit aan problemen kan oplossen - en mogelijk in staat is tot zelfbewustzijn. Dit punt leidt weer tot onderscheid in twee nieuwe soorten: een mensgelijke AI die als een mens denkt en redeneert, en een niet-mensgelijke AI die als een computer blijft denken en oplossen. Zwakke AI is de versie die gebruikt werd tijdens de schaakwedstrijd met Kasparov, en ook de versie die al veel toegepast wordt in hedendaagse wetenschap.

https://internetofthingsnederland.nl/is-artificial-intelligence-oftewel-ai/

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenvertaling
Vroegste datering 2014
Brontaal Engels
Vorm in brontaal strong AI
Bijzonderheden Een andere Engelse term hiervoor is general AI 'volledige of algemene AI', omdat deze vorm van AI op een breed resultaat gericht is.